Рецензія на статтю «Великий українець — Антоній Чехов»

Назва твору: «Великий українець — Антоній Чехов»
Автор: Валерій Бебик
Видавець: "Голос України"
Рік: 2011
Роки перевидання: 2011

Рецензія  на статтю «Великий українець — Антоній Чехов» Валерія  Бебика, професора Університету «Україна», керівника робочої групи із соціальних комунікацій Суспільної гуманітарної ради при Президенті України.

У статті Валерій  Бебик аналізує: чи визначає мова написання літературних творів національність письменника. Розглядає конкретно на  прикладах іноземних та відчизняних видатних діячів пера, а саме: Йосипа Флавія – єврейського історика, який писав латиною; Володимира Набокова – російського письменника, який проживав у Сполучених Штатах та заробляв, пишучи твори англійською мовою; Миколи Гоголя й Антона Чехова, які мають українське коріння та у своїх творах відображать щиру любов до української землі та описують характер нації з великою точністю.

Актуальність теми, яку порушує автор у статті не викликає сумнівів. Оскільки, питання належності людей но певної нації, судячи з їх місця проживання інколи є хибним. Недостовірний факт призводить до історичної неточності на міжнародному рівні. Як наслідок, видатний діяч однієї національності, з якогось дива, стає здобутком іншої держави.

Особливу увагу в статті професор приділяє глибинному дослідженню «сімейного дерева» Антона Чехова. Спираючись на авторитетні джерала, Валерій Бебик робить висновок, що Антона Чехова, по праву, слід називати не тільки російським письменником, але й українським. Докази цього твердження мають історичне підгрунття, яке можна побачити у статті автора : http://www.golos.com.ua/Article.aspx?id=227403

Практична значимість цієї статті, полягає в тому, що кожна людина має знати та відстоювати своїх національних діячів та не бути байдужим до національної самобутності. Інший цікавий аспект про який відкрито не йдеться у статті, але можна прочитати «між рядків» – це те, що людина, має бути «думаючою людиною», яка вміє аналізувати, досліждувати та робити власні висновки.